JO VULL VULL QUE CARDEDEU TINGUI...
PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS. ELS NOSTRES DESITJOS, LES NOSTRES NECESSITATS.

Què són els pressupostos participatius?

Després de l’ajornament degut al context de pandèmia, posem en marxa la 2a edició dels Pressupostos Participatius 2021-2022, la convocatòria bianual on la ciutadania de Cardedeu decideix quins són els projectes d’inversió que vol fer al poble. Podrem decidir a què es destinaran 400.000 euros del pressupost d’inversió de 2022. Llegeix les bases del procés aquí.

El projecte participatiu es divideix en 3 fases: l’elaboració de propostes, debat i deliberació d’aquestes, la votació per a la priorització de les propostes, i finalment, el retorn de les escollides i la seva execució.

Com funciona?

ELS TEUS DESITJOS, LES TEVES NECESSITATS
fase 1: SOM-HI, TENIM FINS al 30 d’ABRIL

pensem DESITJOS, fem PROPOSTES
Engeguem la primera fase. Del 5 de març al 30 d’abril totes les persones empadronades a Cardedeu majors de 16 anys podreu fer propostes mitjançant la plataforma de participació que https://participa.cardedeu.cat i amb el suport dels diferents equipaments i tècnics municipals.

Enguany tenim novetats! Tenint en compte els objectius del nou Reglament de Participació Ciutadana de Cardedeu respecte el foment de la cultura participativa i de diversificar el perfil de persones que participen, es permetrà incorporar al procés una proposta específica sorgida del Consell d’Infants.

El Consell d’Infants és una escola de participació dels infants del poble que participa de la vida col·lectiva del municipi, reflexionant sobre les necessitats i aportant propostes de millora, sempre des de la perspectiva de la infància. Fer-los partícips dels pressupostos participatius, segur que enriqueix els resultats d’ambdós projectes!

Per donar més informació i oferir suport en el registre i ús de la plataforma, Vil·la Paquita es converteix en l’OFICINA DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS! Veniu si necessiteu ajuda! Degut al context de la COVID-19, abans caldrà demanar cita prèvia a participació@cardedeu.cat

Com han de ser les propostes?
Han de complir els següents criteris (tipus de projectes i exemples aquí):

  • L’àmbit d’actuació ha de ser municipal i la competència de l’Ajuntament.
  • Ser considerada una inversió, no poden ser activitats o serveis. Una inversió és allò que l’Ajuntament pot construir o adquirir i que la seva durada prevista és superior a un any.
  • Ser comprensible i viable tècnicament.
  • Quantificable econòmicament i que el cost no superi els 150.000 €.
  • Respectar el marc jurídic i legal existent.
  • No ha de ser contrària a polítiques, programes, plans o projectes aprovats per l’Ajuntament.
  • Sostenible des d’un punt de vista ambiental i no ser contrària als drets i llibertats individuals i col·lectius ni contrària als valors democràtics i els drets humans.
  • Ser un projecte finalista, que comenci a executar-se durant aquest mandat i que no representi un cost addicional en futurs pressupostos ni generi dependència.

Durant els mesos d’abril i maig, l'Ajuntament i la comissió ciutadana valoraran i pressupostaran les propostes recollides per tal d’organitzar tallers deliberatius per treballar les propostes conjuntament. Aquests seran majoritàriament virtuals, i alguns presencials amb aforament limitat.

Les convocatòries es publicaran a la plataforma web i es difondran des dels diferents canals de comunicació de l’Ajuntament, per tal de facilitar la participació de totes les persones interessades.

Les persones que heu elaborat propostes estareu informades de com evoluciona el vostre desig o necessitat i sereu convidades específicament als tallers deliberatius.

Posteriorment es procedirà a la valoració tècnica i econòmica de les propostes. Atenent a la informació tècnica elaborada i al treball participatiu coordinat per la Comissió Ciutadana, s’aprovarà la relació definitiva de les 15-20 propostes finalistes que passaran a la fase de votació.

VOTEM ENTRE TOTS.
Fase 2: VOTACIÓ DE LES PROPOSTES – Del 27 de setembre al 16 d’octubre

Es votaran la vintena de propostes que han passat la valoració tècnica i el filtratge. S’hauran de votar 2 projectes grans de fins a 150.000 i 4 de petits, fins a 60.000 euros.

El sistema de votació serà mitjançant la plataforma web. No obstant això, s’enviaran butlletes en paper als domicilis i es donarà suport tècnic des dels equipaments municipals amb l’objectiu d’aconseguir una participació més àmplia.

Fase 3: RETORN DE LES PROPOSTES ESCOLLIDES

Un cop acabada la fase de votació, es faran públiques les propostes que han estat escollides i els resultats que n’ha obtingut cadascuna. A partir d’aquí, començarà el procés per fer-les realitat.

Seguiment
Per al seguiment dels projectes, un mapa web permanent i acumulatiu accessible en línia mostrarà tots els projectes executats des de la primera edició de pressupostos participatius.

A partir de gener de 2022, es realitzarà una sessió semestral de la Comissió de Seguiment i les persones proposants dels projectes seleccionats, que vetllarà per la planificació de l’execució de les propostes.

També es redactarà un informe públic de retiment de comptes i es farà una avaluació del procés participatiu.

Qui pot participar?

Totes les persones majors de 16 anys empadronades a Cardedeu.
A l’hora d’entrar propostes podeu fer-ho a títol personal o en nom d’una associació, grup o col·lectiu.

Per aquesta nova edició, es treballarà també des del Consell d’Infants per elaborar una proposta que entri en el marc dels pressupostos participatius, amb la voluntat d’incloure la tasca del Consell en la resta de projectes comunitaris de Cardedeu.

Com es pot participar?

Registra't a la plataforma web: amb el número de DNI/NIE*/passaport (ha de ser el que figura al padró municipal) i una adreça de correu electrònic.

*Nota: en el cas del NIE, si ets major de 16 anys, estàs empadronada i no et permet registrar-te, prova d’introduir un 0 entre la primera lletra i el primer número. Gràcies!

Vols més informació?

Registra’t al Registre de Participació Ciutadana en aquest enllaç
Escriu a participacio@cardedeu.cat o envia un whatsapp al 667 91 74 45 i demana cita prèvia per venir a Vil·la Paquita, l’Oficina dels Pressupostos Participatius.